KARMA NEDİR?
Karma kavramı, hayatımıza Hinduizm ve Budizm ile girmiştir. Hinduizm inancında karma daha çok, kişinin sosyal hayatı içerisinde yapmış olduğu söz ve davranışlarının neden olabileceği sonuçlar arasındaki ilişkiyi ifade etmektedir. Buna ek olarak kişinin geçmiş ve bugünkü yaşantısında gerçekleştirmiş olduğu tüm davranışların sonuçlarını ve ahlaki etkisini sebep sonuç ilişkisi olarak incelemektedir.
Budizm ise; kişinin yapmış olduğu söz, düşünce ve davranışlarının arasındaki sebep sonuç ilişkisini incelemekle kalmaz, kişini bu söz ve davranışları gerçekleştirmesinde etkili olan niyeti de ele alarak bir sebep sonuç ilişkisi kurar.
Günümüzde ise karma daha çok, kişilerin iyi davranış ve sözlerde bulunması halinde, ileride başkaları tarafından iyi davranış ve sözlerde bulunabileceği, benzer şekilde başkasına kötü söz ve davranışlarda bulunması halinde ileride yine başkaları tarafından kötü söz ve davranışlara maruz kalacağını ifade eder.
Karma, temelde düşünceler bütünüdür demek yanlış olmayacaktır. Karma sanılanın aksine ne ekersen onu biçersin demek değildir. Hayat yolculuğunun bir bütün olarak ele alındığı ve hayatın içerisinde iyisiyle kötüsüyle var olabilme halidir. Kişinin her gün kendisinin daha iyi versiyonuna ulaşmanın çabasıdır. Bu kavramda pek çok kavram gibi yanlış anlamlarda sıklıkla kullanılmaktadır.
Başımıza kötü bir olay geldiği zaman karmayı suçlamak oldukça kolaydır. Aslında orada olan şey tam olarak sözlerimiz ve davranışlarımızın iş birliği içerisinde olduğu ve kötü sonuç aldığımızdır. Karma dahil kimseyi suçlamadığımız, hayatın akışı içerisinde duygu, düşünce ve davranışlarımızın da sanılanın aksine olaylar üzerinde fazlaca etkilerinin olduğunu görebilmemiz umuduyla…